Wat is Yoga Nidra?

yoga-nidraYoga Nidra is een methode waarbij naar complete fysieke, mentale en emotionele ontspanning wordt toegewerkt.

Nidra betekent ‘slaap’. Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Bij Yoga Nidra balanceer je dus als het ware op het lijntje tussen wakker zijn en slapen.

Je werkt naar deze staat toe door middel van een aantal systematische oefeningen en visualisaties. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning en raakt daarnaast in een hele ontvankelijke staat.

Yoga Nidra is een oude Yogavorm die lijkt op slapen maar waarbij je niet in slaap valt. Sterker nog, je bent bijna meer alert dan wanneer je wakker bent.

Hierdoor kunnen spanningen die je onbewust vasthoudt, verwerkt worden en kan je lichaam zich op verschillende vlakken compleet ontspannen.

Bij Yoga Nidra is het niet de bedoeling dat je tijdens de sessies in slaap valt. Je blijft wakker en brengt je lichaam fysiek, mentaal en emotioneel systematisch tot een diepe ontspanning.

Een uur Yoga Nidra kan voelen als vier uur slaap. Een korte Yoga Nidra sessie duurt van slechts 10 minuten tot een uur of langer. Uiteraard gaan de kortere sessies minder diep dan de langere sessies.

5 Voordelen van Yoga Nidra

1. Ervaar bewuste diepe ontspanning

Dat we vaak niet volledig kunnen ontspannen is voor een groot gedeelte te wijten aan stress. Iedereen heeft hier mee te maken, of je het nu door hebt of niet. Door alle prikkels die we dagelijks binnen krijgen ontstaan er spanningen en stress.
Je lichaam is constant bezig om alle functies in balans te houden. Denk aan je bloeddruk, ademhaling, zuurgraad, spijsvertering, temperatuur etc.
Maar stress verstoort deze processen in het lichaam. Voor een korte periode is dit niet erg. Maar het wordt wel schadelijk wanneer het dag in en dag uit gebeurt. Je lichaam is hierdoor constant uit balans en dit kan tal van chronische lichamelijke en mentale klachten veroorzaken.
Yoga Nidra is een van de beste manieren om je lichaam weer een een staat van homeostase te brengen. Volledige en optimale balans tussen lichaam en geest. Je ervaart tijdens een sessie een diepe ontspanning die doordringt tot alle lagen van je zijn.

2. Ontwikkel je verbeelding en creativiteit

Tijdens Yoga Nidra ga je als het ware op een reis. Je laat los wie en wat je op dat moment bent. Alsof je zweeft naar het onbekende. Het klinkt misschien een beetje zweverig, maar het voelt heerlijk.
Omdat je tijdens een Yoga Nidra oefening veel beter in staat bent om alles los te laten, wakkert dit je creativiteit en verbeelding weer aan. Je haalt jezelf uit bestaande hokjes en programmeringen.

3. ‘Installeer’ je intenties

Als je werkt met intenties of affirmaties, kan je op veel weerstand stuiten. Alsof je onderbewust de intenties niet wil accepteren.
Maar wanneer je eerst de moeite neemt om je gedachten tot ontspanning te brengen en in een meditatieve staat te komen, zal die weerstand veel minder zijn.
Je mind en bestaande programmeringen zitten veel minder in de weg waardoor positieve affirmaties veel krachtiger binnenkomen.
Wat je dus kunt doen om nog meer kracht te geven aan je affirmaties en intenties, is een Yoga Nidra sessie doen voordat je de affirmaties herhaalt. Je brengt jezelf zo als het ware in een vruchtbare en ontvankelijke staat, waardoor de affirmaties veel krachtiger binnen komen en veel meer impact hebben.

4. Kalmeer je zenuwstelsel

Je kunt je zenuwstelsel dus zien als een groot communicatienetwerk. Dit communicatienetwerk pikt informatie op en stuurt het door heel je lichaam.
Binnen je zenuwstelsel communiceren zenuwcellen (neuronen) met elkaar via elektrische signalen.
Omdat we in een wereld leven waarin we bijna constant overprikkeld worden door smartphones, reclame, televisie, emails, appjes, social media updates en noem het maar op, hebben steeds meer mensen last van een overprikkeld zenuwstelsel. We staan altijd aan.
Door de overprikkeling van het zenuwstelsel, vinden veel mensen het moeilijk om weer terug te schakelen naar de ontspanningsmodus. De prikkels en informatie blijft door hun hoofd gaan waardoor er een onrustig en gejaagd gevoel ontstaat en ze niet meer kunnen ontspannen.
Yoga Nidra is misschien wel de beste techniek om je zenuwstelsel te kalmeren en tot een diepe ontspanning te brengen.

5. Ervaar jezelf als multidimensionaal wezen

We identificeren onszelf vaak met ons fysieke lichaam. Volgens de Yoga traditie bestaan we als mens echter verschillende lagen. Dit zijn de vijf verschillende dimensies, of lagen, van ons bestaan.
Een van die dimensies is ons fysieke lichaam. Het voertuig waarmee we op deze aarde rondlopen.
Wanneer we aan gezondheid en welzijn denken, denken we vaak alleen aan ons fysieke lichaam wat in goede conditie moet zijn. Yoga leert je dat er meer dimensies zijn waar we ons op moeten richten.
Yoga Nidra helpt je om al die verschillende dimensies te ervaren.

3-daags Yoga & Mind Weekend

3, 4 en 5 April 2020, Wuppertal (DE)

Tijdens het Yoga & Mind weekend zullen wij de avonden ook een Yoga Nidra sessie houden, zo kan je goed tot rust komen en jezelf weer opladen voor de volgende dag. 

Nieuwsgierig? Neem 20 minuten de tijd en geniet van onderstaande Nidra oefening

Interesse…?

YOGA & MIND WEEKEND

3, 4 en 5 April 2020, Wuppertal (DE)

An Open Heart is an Open Mind

Sharing is caring!